25.1.2013

Entinen emäntä (ja nykyinen)

pyyhelakanalakana2
Näin unta.

Olin lajittelemassa pyykkiä, kun ruokailuhuoneesta kuului naurua. Perhe istui pöydän ääressä. Huomasin teinien äidin ja hämmästyin. ”Olisin siivonnut, jos olisin tiennyt, että tulet!”. Loukkaannuin vähän, ettei kukaan kertonut. Tuntui ulkopuoliselta. Samalla olin tyytyväinen; toivoin, että hän huomaisi vanhassa kodissaan tehdyt muutokset.

Tosielämässä teinien äiti ei ole kyläillyt minun asuessani täällä. Entisten puolisoiden välit ovat asialliset, mutta etäiset. Vierailuja ei harrasteta puolin eikä toisin.

En tunne lainkaan talon aiempaa emäntää, mutta olen kuullut juttuja. Olen muodostanut jonkinlaisen hataran käsityksen. Johtolankoja löytyi myös täältä. Hääkuva varaston hyllyllä poikittain. Muita kuvia laatikossa vaatehuoneen lattialla. Pöytäliinoja, eläinten lääkkeitä, joulukortteja, mausteita, keskeneräisiä puutöitä. Entisen elämän rippeitä, joilla ei enää ollut käyttöä tai tarvetta.

Teinien äiti ei puutu arkeemme. Olen kuullut tarinoita eroperheiden äideistä, jotka kokevat uuden puolison uhkaksi. Jokaikistä asiaa ja tekemistä arvostellaan. Riippumatta siitä, kuinka eroon on päädytty. Mutta ilmeisesti teinien äiti luottaa miehen kykyyn selvitä vuoroviikoin lastensa huoltajuudesta ja ehkä myös tämän arvostelukykyyn puolison valinnassa. Kenties äidillä on omakin elämänsä, eikä siitä tarvitse tehdä tarpeettoman hankalaa.

Välillisesti teinien äiti vaikuttaa tietysti täällä, muutenkin kuin kisa-aikataulujen kautta. Arkiset tavat, juhlien vietto, pyykinpesu – minulle on kerrottu, kuinka ne hoidetaan toisessa kodissa. Äidin luona on salaattia päivittäin ja järvikalaa kolmesti viikossa. Äidin koti on hienompi. Äiti juoksee kuin hullu ja hallitsee ensiavun. Tiedän myös jotain hänen periaatteistaan. Pyrin kunnioittamaan niitä, vaikka en olisikaan samaa mieltä.

Kaikkea en tiedä, kuten sitä että T:lta oli kielletty tietty nuortenlehti. Jonka tilasin nyt syntympäivälahjaksi.

Kategoria(t): Yleinen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


5 × kuusi =