13.9.2012

Haaveita ja hammastahnaaHyvää kannattaa odottaa.

Billy Elliot piti nähdä jo kymmenen vuotta sitten, mutta aina tuli jotain esteitä. Sunnuntaina osuin oikeaan aikaan oikeaan paikkaan. Taustalla saattaa vaikuttaa hämärä balettimenneisyyteni, mutta tässä elokuvassa oli kaikki kohdallaan: roolityö, kiinnostava juoni, sopivasti liikutusta, draamaa, huumoria ja herkkyyttä.

Liian herkäksi tilanne ei ehtinyt kotikatsomossa kehkeytyä, siitä pitivät huolen säännölliset kakka-, välipala- ja leikkitauot. Jossain vaiheessa Anni katosi epäilyttävän pitkäksi aikaa. Ovenraosta näin, kuinka tyttö nökötti vessassa pursottaen Herra Hakkarainen -hammastahnaa suoraan suuhunsa. Näinkin voi herkut korvata. Takavarikoin tuubin, mitä seurasi hervoton itkupotkukohtaus.

Mieskin liittyi kohta joukkoomme. (Siinä paikkeilla, kun Billy harjoittelee balettikoulun pääsykokeisiin ja Anni kiljuu ilman housuja takoen lattiaa kaikilla raajoillaan.) Välittömästi kuulleessaan sanan ”baletti” puoliso asetti silmälasit pöydälle ja alkoi kuorsata.

Aihepiiristä huolimatta leffa ei ole imelä. Kaivostyöläisten lakko, Billyn perhe ja karunkaunis miljöö tuovat kontrastia tanssin pyörteisiin. Sympaattinen Jamie Bell hoitaa pääosan ihmeteltävän luonteikkaasti. Myös Julie Walters tekee herkullisen roolityön tupakkaa vetävänä, elämäänsä pettyneenä balettiopettajana. Uskottavuutta häiritsi ainoastaan se, että tytöillä oli harjoituksissa tutut yllään. Tosielämässä hörhelöt on varattu esityksiin.

Billy Elliot on kasvutarina, joka kannustaa luottamaan omaan intuitioon ja haaveisiin. Pääsykokeessa Billy kuvaa hienosti, kuinka baletti saa olon vapaaksi, kuin linnulla. Jokaisen pitäisi joskus löytää tämä tila. Unessa, rakkaan sylissä, litoposterin äärellä, juoksulenkillä tai vaikkapa sitten kaivinkoneen ohjaimissa.

Kategoria(t): Yleinen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

5 vastausta kohteessa Haaveita ja hammastahnaa

 1. Irma sanoo:

  Hei. Tää uusi blogi on hieno. Luen sitä aina malttamattomana. Kuvat on myös ihania ja niissä on ajatusta. <3

 2. Irma Varrio sanoo:

  Minä jätin eilen tänne kommentin mutta sitä ei näy?

 3. admin sanoo:

  Kiitos kommenteista! Ansaitset palkkion ensimmäisenä blogia kommentoineena. :D Välillä ihmettelin käykö täällä kukaan muu kuin TJ. Mukava tietää, että joku saa jutuista iloa. Itelle blogi on hermolepoa keskellä arkista sähläystä.

  Uudessa systeemissä kommentit täytyy hyväksyä, ennen kuin näkyvät. Tutkin saisiko asetuksia muutettua.

 4. Irma sanoo:

  Käy tietysti, mutta ylläri että TJ:kin käy? :)

 5. admin sanoo:

  No sehän on mun muusa. ;) Ja kannustaa tekemisiäni, vaikka ei aina ymmärräkään niitä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


× 4 = kolmekymmentä kaksi