23.12.2012

Hyvää joulua!


On aatonaatto.

Sininen hetki on kääntymässä pimeydeksi. Auringonlasku luo lämmintä hohtoaan lumisiin puihin. Maisema kimmeltää valon osuessa siihen: täydellinen postikortti.

Ihmiset kirjoittavat Facebookissa siivouksistaan ja saaristolaisleivistään. Minä tein ensimmäisen joulusiivouksen jo viikko sitten. Siitä ei kannata pitää meteliä, tiedän että kaikki räjähtää vielä monta kertaa ennen h-hetkeä. En onneksi tunne pakonomaista tarvetta jynssätä joka kolkkaa juuri jouluksi. Tärkeintä on lämpö, tunnelma ja suklaa. Mahdollisuus pysähtyä keskellä vuoden pimeintä aikaa, sytyttää valoja, hankkia kaapit täyteen herkkuja ja juoda lasi viiniä.

Ellei joulua olisi, se pitäisi keksiä.

Anni odottaa teinejä hartaammin kuin joulupukkia. Toki punanuttu noteerataan ja lahjatoiveet vaihtuvat viime tipassa kynsilakasta aluspaitaan. Jonain heikkona hetkenä lupasin, että pienen kynnet lakataan jouluksi. Vaaleanpunaiseksi tietysti. On hellyttävää kuunnella, kuinka typykkä tapailee joululaluja: Soihdut sammuu, Joulupuu on rakennettu, Porsaita äidin kolme kaikki. Vielä niin vilpittömästi ja täydestä sydämestä.

Lahjamäärästä päätellen nuoriso on ollut kilttinä. Paketoin omani viime yön unettomina tunteina ja nautin saadessani keskittyä yhteen asiaan. Raahatessani Ikean kassia ulkovarastoon mietin, mihin saamme kaiken mahtumaan. Pyrin järkevään lahjapolitiikkaan. Suurin osa tuotteista olisi pitänyt hakkia muutenkin, selittelen itselleni. Samalla ajatus karkaa mummolaan. Muistan lapsuuden jouluista vain harvoja lahjoja. Muistan mummon sydämeen asti yltävän hymyn ja vähän kyyryisen olemuksen, kuinka kuuseen sytytettiin oikeat kynttilät, tuoksut ja sen, miten jää teki kukkia verannan ikkunaruutuihin. Huurteiseen eteiseen mummo jäi vilkuttamaan, kun ajoimme illaksi kotiin.

Tältä joululta odotan yhdessäoloa ja hyvää mieltä, herkkuja ja ulkoilua sopivassa suhteessa. Toivottavasti ehdin nauttia myös kirjoista, jotka kuuluvat erottamattomasti jouluuni. Parhaita ovat hiljentymisen hetket keskellä yhteistä tohinaa.

Nautinnollisia, rauhallisia ja unohtumattomia hetkiä jokaiselle! Nyt on aika hengähtää, vietitpä joulua yksin, porukassa, kotona, reissussa, töissä tai Ronald McDonald Talossa…

Kategoria(t): Yleinen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


9 + = kuusitoista