7.12.2012

Hyvin kasvatettu tyttö


Niinpä niin.

Olen taas niin samaa mieltä Rosa Meriläisen kanssa. En pidä tavoitteena kasvattaa tytöstä kilttiä ja kuuliaista – mikäli meidän tapauksessamme kasvatuksesta voi edes puhua. En halua toitottaa Annille, että kiltteys olisi ihmisen tärkein tehtävä. Pyrin tekemään kaikkeni, että tälle tulevalle naiselle kehittyisi terve itsetunto. Uskon, että sen voimalla hän jaksaa läpi elämän ja vastoinkäymisten. Jos luottaa itseensä, osaa pitää puolensa. Silloin ei ehkä ensimmäisenä lankea typeryyksiin.

Toivon, että tyttöni itsetunto kestää myös sen, jos hänestä sattuisi kasvamaan kiltti. Tässä vaiheessa juuri mikään ei viittaa siihen. Aika näyttää… Kaikki rakastavat Pikku Myitä ja Ronja Ryövärintyttäriä. Ainakin, jos ei tarvitse asua heidän kanssaan saman katon alla. Kuka pystyisi vastustamaan koheltavia rämäpäitä, jotka keräävät huomion ja jättävät jälkeensä kaaoksen. Niitä poikamaisia prinsessoja, jotka kiilaavat kyynärpäätaktiikalla, kiipeävät puun latvaan ja julistavat sieltä tahtonsa kovaan ääneen. Tyttöjä, jotka tallovat varpaille koripallossa ja joiden polvet ovat ensimmäisinä ruvella.

Kuka muistaa sopuisia ja kilttejä tyttöjä… tai poikia? Niitä, jotka tekivät koulussa mitä käskettiin, taipuivat mekastavien tahtoon, jäivät esityksissä takariviin, ottivat viimeisenä keksin ja noudattivat kotiintuloaikoja. Niitä, jotka pitivät hölmöjä lahjavaatteita, kun eivät tahtoneet pahoittaa mummon mieltä. Näkökentän reunamilla voi häilyä harmittoman lapsen hahmo, hiljaisen ja sopeutuvan, sellaisen jonka nimi ei tahdo palautua mieleen.

Perheessämme on kolme lasta. Yksi rämäpää, yksi hiljainen ja yksi siltä väliltä. Jokainen on rohkea omalla tavallaan. Mekastava muistaa merkkipäivät, mutta ei voi haukata chiliä. Hiljainen auttaa tekemättä numeroa itsestään. Juuri hän olisi ehkä ensimmäisenä tekemässä benji-hypyn. Väliversio on vielä niin vaiheessa, että hänestä on vaikea sanoa yhtään mitään, paitsi että hän vaistoaa toisten mielialat. Yksi tottelee mukisematta, yksi mukisee ja yksi ei tottele. Jälkimmäinen kyseenalaistaa kaiken. Hän saattaa muunnella totuutta omaan tarkoitukseensa. Edellinen ei sorru valheisiin, vaan kertoo kysyttäessä ikävänkin totuuden – on vain taito tehdä oikeat kysymykset.

Olisi turha edes yrittää kasvattaa kaikista Pikku Myitä. Välittävä aikuinen osaa kannustaa lasta myös toiset huomioivaan kiltteyteen. Pääasia on, että lapsi tietää olevansa tärkeä ja rakas omana itsenään.

Kategoria(t): Yleinen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

7 vastausta kohteessa Hyvin kasvatettu tyttö

 1. Terhi sanoo:

  Ihana näkökulma!

  • admin sanoo:

   Kiitos kommentista! Ja kiva kuulla sinusta, toivottavasti teillä lähti arki hyvin käyntiin. :)

   • Terhi sanoo:

    Mä siirsin sen päiväkodin aloituksen elokuulta tammikuulle, joten arjen opettelu on vasta edessä. :) Nyt olen kyllä lähdössä hyvillä mielin töihin. Mukava saada ”omaa” aikaa ja omaa rahaa! Muuten meillä menee oikein mukavasti. 2,5-vuotias osaa huvittaa ja ilostuttaa, joskin myös ärsyttää joka päivä.

    • admin sanoo:

     Tutulta kuulostaa! Sanoin tänään miehelle, että olen joka päivä kiitollinen perheestä ja pienestä, vaikka joka päivä v-tuttaa. :D Työhönpaluu tuo elämään ihan uutta ulottuvuutta. Aivoille ja sosiaaliselle elämälle se tekee hyvää. Pian kolmevuotias osaa ihan eri tavalla jo nauttia kavereista ja hoitopaikasta. Annille 11 kk oli kenties liian aikainen aloitusajankohta. Osa-aikaisesti mennään vielä toistaiseksi… Tsemppiä teille uuden arjen aloitukseen!

     • Terhi sanoo:

      Kiitos! :) Sinun blogisi on muuten taitavasti kirjoitettu ja mieluista lukea. :)

     • admin sanoo:

      Kiitos itsellesi! On mahtavaa saada palautetta ja kiva kuulla, että blogiani luetaan. Tällä hetkellä en käytä mitään seurantaa, joten on täysi mysteeri käykö täällä ketään. ;)

 2. Keväänlapsi sanoo:

  Hyvin kirjoitettu juttu :)
  Blogissani on sinulle haaste!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


× viisi = 40