23.11.2013

Improvisoitu Earth Hour

harpakkeetuni
Ei mitään. Pakollista.

…juoksulenkki, päiväsauna, kylmää kuohuviiniä, elokuva dvd:ltä yhdessä viltin alla… Ehkä tyttö nukkuisi tuohon aikaan, ehkä ei. Hekumoin jo etukäteen ajatuksella. Mutta kokemus on opettanut suhtautumaan suunnitelmiin yhtä ennakkoluuloisesti kuin ”luontaiseen” suuntavaistooni.

Aamupäivällä mies silmäili tietoja Eino-nimisestä myräkästä. Kuin yhteisestä sopimuksesta laskimme ämpärit ja kannut täyteen vettä, vaihdoimme otsalamppuihin uudet paristot. Lenkille lähtiessäni loin silmäyksen tyttöön ja mieheen sohvalla. Verkkokalvoihin piirtyi sydämenmuotoinen led-valo ikkunassa.

Tuulenpuuska tarttui pipoon heti, kun suljin oven. Koivut kaartuivat siltaan, pureva viima pyyhki poskia. Ketään ei tullut vastaan. Muilta jäi kokematta hyvä tuuli ja sininen kohta harmaassa taivaassa. Paksu männynrunko rusahti. Pyrähdin spurttiin, jalat toimivat päätä nopeammin. Kiväärinlaukaus. Haloo, täällä on ihmisiä! Toisen laukauksen jälkeen tajusin, että ääni lähtee sähkölinjasta.

Palatessani sydämenmuotoinen led-valo ei enää tuikkinut. Olimme ilman sähköä, kuten kymmenettuhannet muutkin keskisuomalaiset taloudet. Menimme saunaan ja annoimme löylyn hivellä pintaa. Tyttö ei ihmetellyt, miksi suihkua ei käytetty. Kallisarvoinen pesuvadillinen meni hiusten pesuun, mutta huljautin veden talteen wc:n huuhtomista varten.

Tiellemme kaatui pari puuta, osa linjojen päällä. Reipas puoliso käynnisti moottorisahaa, kun pienen kanssa vetäydyimme viltin alle lukemaan prinsessoista ja äitipuolista.

Illalla salilla naiset murehtivat sähköttömyyttä: ei edes lämmintä vettä! En osallistunut keskusteluun. Kukaan muu ei tullut pyörällä, vaikka kuu valaisi hienosti. Autot pörisivät hätääntyneinä hampurilaispaikan ja pizzerioiden edessä. Meillä mies paistoi lettuja otsalamppu päässä. Assistentti liehui puuhellan vierellä taskulampun kanssa. Lamppujen ansiosta hoksasin valaisevan parin jo kaukaa ikkunasta. Sisällä ihana lämpö, mummolan tunnelma. Söimme lettuja kynttilöiden lepattaessa, hihittelimme.

Ovatko kaikki laitteet pakollisia? Tulisimmeko toimeen vähemmällä?

Kategoria(t): Yleinen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


6 + = yksitoista