11.11.2012

Isänpäivä


Mies syntyi aikanaan isänpäivälahjaksi omalle isälleen.

Nyt hän viettää jo 17. omaa isänpäivää. Lapsia on siunaantunut kolme. Jokainen omanlaisiaan ja selvästi isäänsä tulleita; kuka ulkonäössä, kuka luonteessa, kaikki kulmakarvoissa.

Mies on luotettava isä lapsilleen. Peruskallio, joka hakee harrastuksista, korjaa pyörät, tankkaa mopot, varmistaa onko luita poikki. Tässä perheessä isä ostaa makeimmat herkut, keksii hauskimmat huvitukset, halaa uppiniskaisimmat teinit. Hän päällystää koulukirjat ja kiskoo hohtimilla korvaan juuttuneen korun. Miehille tyypilliseen tapaan hän keskittyy joskus omiin asioihinsa, kuten traktorin hydrauliikkaan, eikä huomaa, jos jollekin on tulossa paha mieli. Mutta kaikki tietävät, että hän on valmis tekemään mitä tahansa lasten eteen. Villasukkien ja vihannesten kanssa ei ole niin nökönuukaa.

Tähän mennessä olemme muistaneet sankaria suklaalla, kotikaupungin kalsareilla ja Aku Ankan taskukirjalla. Kortti oli Annin käsialaa. Sananmukaisesti. Tyttö nukkui päiväunet sohvalla iskän jalkopäässä sillä välin, kun minä mittailin loskaisia tienpuolia. Söimme kotiruokaa ja sulatimme varpaat saunassa. Pimeän tultua saapuivat teinit. Konkreettinen merkki ajan kulusta – noin isoja lapsia jo. Toinen antoi sankarille itsetehdyn lahjan, toinen onnittelun.

Tämä marraskuun sunnuntai olkoon isän. Kaikkien niiden miesten, jotka ovat mukana jälkikasvunsa elämässä. Vaikka sitten vain muistoissa. Hammaslääkärin pihalla se harmaan kuplavolkkarin viereen ilmestyvä turvallinen hahmo. Ne lempeät kädet, jotka pesivät pitkän tukan varovasti, tukistamatta.

Kategoria(t): Yleinen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

5 vastausta kohteessa Isänpäivä

 1. Ipe sanoo:

  Kuulostaa kunnon iskältä. Onko hän muuten lapsille isi, iskä vai isä? Meillä lapset teki sitä isänpäiväkorttia ja miettivät mitä siihen kirjoitetaan. ’no laittakaa vaa että onnea isille – vai pitäiskö se jo olla että isälle?’ osallistuin pohdintaan. ’No ei! Se ei tuu ikinä olemaan mikään ISÄLLE vaan isille. Isi ei edes osais lukea sitä jos siinä lukis isälle.’
  Itselläni ei ollut isää jota olis voinut kutsua millään nimellä. En tiedä, millä termillä häntä 6-vuotiaaksi kutsuin, ei ole muistikuvia eikä asiasta ole keskusteltu. Nykyään kännykän puhelinluettelossa on Isä.

  • admin sanoo:

   Jep, oon saanu lapselleni kunnon ISKÄN. Jota sanotaan meillä myös ISIksi. :)

   On murheellista, jos isä ei ole läsnä lastensa elämässä. Erotilanteissa on tavallista, että isä jää pikkuhiljaa pois kuvioista. Iso menetys sekä isälle että lapselle… Omassa lapsuudenperheessäni isä järjesti kenties ne isoimmat haasteet, mutta ilman häntä elämä olisi ollut paljon köyhempää. Sanoin muuten isiksi, kunnes jossain myöhäisteinivaiheessa se alkoi tuntua lapselliselta. :D Nykyään puheissa isä. Jossain tunnekuohussa saatan äidille tai veljelle vieläkin sanoa isiksi.

 2. satutyttö sanoo:

  Ihana Teija tuo siun teksti, liikutuin. Toivottavasti TJ on lukenut sen.
  Mukavaa isänpäivänjälkeistä elämää. H teki eilen PhotoShopilla omasta skannatusta piirrustuksestaan värillisen version ja kirjoitti siihen: HILMA onnea isän päivistä!
  Laitettiin jääkaapin oveen

  • admin sanoo:

   Kiitos satutyttö, liikutuin kommentista. :) Oon ihastuksissani ja järkyttyny, että H osaa kirjottaa. Erittäin hieno tervehys, päähenkilö ensimmäisenä.

   Kyllä TJ lukee tekstit, mutta en tiedä mitä viiliksiä viimeisin herätti. Koen, että tuo on aika realistisen kuva siipasta isänä… myös palaute lapsilta (tytöiltä) on vilipittömän positiivista. Samalla oon iloinen että itellänikin on nyt oma lapsi. Äitipuolena jää aina vähän ulkopuolelle.

 3. satutyttö sanoo:

  No se osaa kirjoittaa kun se sanoo ensin lauseen ja miä sanon sit kirjaimet ja sit se kirjoittaa. Yleensä se kysyy vielä et vaikka millainen on N. Eli ei oo vielä kirjoitus/lukutaitoinen. Hiirtä osaa käsitellä ja näppäimiä ja tietysti kynää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


3 + = kahdeksan