29.12.2012

Kohtaaminen jouluyössä


Tuijotan valoa katossa.

Toisella puolella nukkuu tyttö, toisella puolella hurisee mies. Kello on kaksi. Minäkin yritän pitää silmiä kiinni. Ei onnistu. Nappaan lahjakirjan kainaloon ja hiiviskelen alakertaan.

Parina edellisenä päivänä taapero jätti unet väliin. Illat olivat sen mukaisia. Aattonakin kannoin sätkivän tenavan petiin. Olohuoneeseen jäi muu perhe ja ihanat lahjat, joita ei millään olisi malttanut jättää taakseen. Kun retuutin kiljuvaa lasta yhä uudelleen sänkyyn, en tiennyt pitäisikö itkeä vai nauraa. Siitä oli joulurauha kaukana.

Nyt öinen talo on hiljainen. Menomatkalla valitsen neljä suklaakonvehtia, niitä joissa ei ole valuvaa täytettä, ja vilkaisen ulos. Autotallin varjo piirtyy terävänä pihaan. Puiden yllä loistaa kirkas, sinertävänvalkoinen täysikuu.

Haen vielä neljä konvehtia ja kietoudun pehmeään vilttiin. Uppoudun romaanin kiemuroihin, kun yhtäkkiä yläkerrasta kuuluu tarmokas askellus. Joku avaa portin ja lähtee laskeutumaan portaita. Mies? Ei, askeleet ovat liian kevyet. Teinit? Ei saisi hereille vapaaehtoisesti. Lähden viltti niskassa tarkistamaan tilannetta.

”Äiti mie nukahdin”.

Anni tapittaa minua pyöreillä silmillään. Tytöllä on uusi joululahjayöpaita, juuri toiveiden mukaan vaaleanpunainen, jonka keskellä killottaa kruunupäinen Hello Kitty. Helman alta pilkistävät täydellisen pyöreät paljaat varpaat. Taapero on huomannut poissaoloni ja lähti saman tien liikenteeseen tietämättä onko ilta vai aamu.

Tämäkö on se pippurisilmäinen vauva, jota vielä äsken syötin paidan alla? Enää eivät näköjään lapsiportit pidättele, tuskin edes hidastavat… Kaappaan söpöläisen syliin. Kiitän taas kerran onneani siitä, että saan olla äitinä. Vaikka se pitkiä hermoja vaatiikin.

Kategoria(t): Yleinen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta kohteessa Kohtaaminen jouluyössä

  1. Keväänlapsi sanoo:

    Tästä tekstistä tuli hyvä mieli. Kyllä se on vaan niin palkitsevaa(kin) olla äiti, vaikka tosiaan hermoja koetellaan ja pitkää pinnaa vaaditaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


neljä × 4 =