10.3.2013

Kulttuuriverhot

talokohtiunta
Aika seisahtuu hetkeksi.

Pöllyävää lumimyräkkää uhmaten mies ajaa lapsuudenkotinsa pihaan. Puramme pakkauksista sukset, lakanat ja kassit. Nostamme tuliaisiksi terveyttä edistävät porkkanapiirakan ja punaviinin. Tervetulotoivotukset, suvun valokuvat seinällä, tapetin seesteiset sävyt. Tutut herkut, sämpylät, korvapuustit. Iltapalaksi lämmintä karjalanpaistia. Päälle täytekakkua ja kellottamatonta unta. Heittäydyn tähän.

Seuraavana päivänä muistan verhot. Anoppi on jo pitkään puhunut niiden vaihtamisesta. 1970-luvun korkeiden ikkunoiden verhottaminen vaatii kärsivällisyyttä ja kurotustaitoja. Tempaisen vanhat uutimet laudan alta ja painelen silitysraudalla uusia, valoisia, läpikuultavia, pitsisen keveitä.

Urakka keskeytyy nyyhkytykseen. Kolme tanssiesitystä kuperkeikkoineen vaativat veronsa. Väsymys tainnutti prinsessan. Pötkähdän lohduksi viereen, pään alla valtava leppäkerttu.

Olohuoneesta alkaa kuulua puhetta.”On se palion parempi systeemi ottaa nipsut irti.” ”Kiinnittää sitten suoraan verhoihin.” ”Tulee tasasemmin välimatkoin ne nipsut.”

Miehet analysoivat verhojenripustustekniikkaani. Kiinnitysnipsut jäivät kiskoihin kiinni. En älynnyt kyseenalaistaa sitä, näin verhot on aina kodissani ripustettu. Hiivatti. Kukapa olisi arvannut, että kulttuurierot heijastuvat tähänkin.

Verhot saadaan ripustettua. Pohjalaisittain. Urakan päätteeksi lähden kiertämään hiihtolenkkiä lentokentän ympäri. Lykkiessäni 12 kilometriä tasamaata tuijotan lähteviä ja saapuvia lentoja. Mietin menneitä ja tulevia matkoja. Näen ladun jatkuvan kauas horisonttiin. Se on kuin pohjalainen luonto: taloudellinen, järkevä, konstailematon. Latu on laadittu olosuhteet huomioiden. Järkiperustein.

Kunpa Anni omaksuisi jotain tästä suoruudesta. Helpottaa elämää, kun ei vatvo turhia, jättää mutkat pois. Keskittyy olennaiseen.

Ja salaa toivon, että tytössä olisi ripaus myös taivaanrannanmaalaria.

Kategoria(t): Yleinen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

3 vastausta kohteessa Kulttuuriverhot

 1. satutyttö sanoo:

  Joistain kiskomalleista (varsinkin niistä 70-luvun) on liki mahdoton ottaa nipsuja irti.
  Itse olen suosinut, jos vaan mahdollista sitä että nipsut laitetaan alhaalla verhoihin. Toinen tapa saattaa rasittaa käsiä, niskaa ja hermoja liiaksi. Miehet ottavat (en tiedä onko tietoinen vai ei) riskin puuttuessaan kyseiseen asiaan – joutuvat pian ”verhovastaaviksi”. Meidän etelä-savolaisessa kulttuuriperimässä en ole koskaan havainnut mieshenkilön ottavan mitään kantaa verhobisneksiin. Seurustelun alkuaikoina sain rahaa kouraan ja tehtäväksi ostaa uudet, siinä se.
  En tiedä miten dominoiva tuo pohojalaasuus ihmiseen sattuessaan (niinkuin perinnöllinen sairaus) on, siltä vaikuttaa, mutta jollei tyttäreesi mitään ”hörhöä” piirrettä putkahda, voidaan olla ihmeissään. Olisiko tässä maassa enää yhtään taivaanrannanmaalaria, niin hyvin on geenit sekoittuneet vuosisatojen aikana.
  Suoruus on jees, sitä arvostin myös Lapissa.

 2. admin sanoo:

  Olihan se tajuntaa laajentavaa. Tajuta että olen laittanut aina näihin päiviin asti jopa verhot väärällä tavalla! Meilläkään ei mies puutu verhoihin, mutta nyt asennus tapahtui paraatipaikalla olohuoneessa. Heti kun alkoi näyttää tekniikalta, löyty näkemyksiä. Vuokrakämpissäkin nipsut on olleet valmiina kiskoissa ja niihin sitten verhot on viritelty.

  Etnisissä vastakkainasetteluissa minut leimataan aina epäloogiseksi säheltäjäksi. Hrmph! Karjalaislähtöiseksi oon hyvinkin suoraviivainen, ellen peräti analyyttinen. Siippa taas on pohjalaiseksi temperamenttinen ja nopea liikkeissään. Pohjalaisuudessa hyvää on tietty realismien tunnustaminen. Ei räydytä niin pitkään ja yritetään päästä eteenpäin. Perstuntumalla mm. itsemurhia on vähemmän, jos rannikkoa ajattelee verrattuna Itä-Suomeen… Idässä taas tykkään epärationaalisuudesta, että tunteet näytetään, otetaan ilo irti järkevyydenkin kustannuksella.

  Lohduttaudun ajatuksella, että ihmiskunta tarvii molempia geeniperimiä. Tuskin ne muuten olis säilyneet evoluution kynsistä näihin päiviin asti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


+ 5 = yksitoista