19.1.2013

Lukemattomat maailmat

lumipensaat2valoikkunassa
Kipunoiva talvi.

Pakkanen tiivistyy kiteiksi puiden oksiin. Selvisimme aamun sähkökatkoksesta säikähdyksellä; en ehtinyt edes sytyttää tulta hellaan. Ihailimme auringonnousua ikkunasta, kun matot saivat ulkoilla mielin määrin.

Väsymys kuumottaa silmien takana. Yöllä en saanut unta ja aloin lukea hämärässä Ulla-Lena Lundbergin Jäätä. Monitasoinen romaani oli temmannut huomaamatta mukaansa. Tunsin otsalla tuivertavan tuulen ja nenässä suolaiset tyrskyt. Henkilökuvaus oli niin inhimillistä, että samaistuin empimättä hahmoihin vahvuuksineen ja ristiriitoinen. Tietysti arvasin, ettei Finlandia-palkittu teos voi olla pelkkää sopusointua ja kotoisten askareiden nostalgista kuvailua. Kirjan nimikin viittasi siihen, että jää on koituva kohtaloksi. Kysymys olikin vain siitä, että kenen.

En voinut jättää tarinaa kesken, vaan jatkoin sitkeästi kohti vääjäämätöntä loppua. Posket märkänä kannattelin kirjaa tukalassa asennossa toivoen, etten herätä miestä tai Annia. Mies ei lue muuta kuin teknisiä kuvastoja. En halunnut hämmentää häntä liikuttuneessa tilassani.

Lukeminen on ollut minulle elinehto 7-vuotiaasta lähtien. Eläydyin Peppi Pitkätossuun helteisenä kesäpäivänä kotimme tahmealla tasakatolla. Pari vuotta myöhemmin löysin vanhempien Arto Paasilinnat. Sen jälkeen olen kahlannut vähän kaikkea ja kaikkialla. Kirja on irrottanut arjesta, pelastanut ikävältä, yksinäisyydeltä ja pitkästymiseltä.

Kun muutin nykyiseen kotiini, arvelin ettei lukemisesta tulisi mitään. Omaa hiljaista kolkkaa ei ollut. Jos televisio ei pauhannut, lapset hälisivät tai mies keskeytti ja kyseli. Pian siihenkin tottui. Nyt tartun mieluummin kirjaan, kuin istahdan television ääreen. Ei tarvitse kinastella kanavista tai taistella tekniikan kanssa. Kirja avaa tien omaan, yksityiseen maailmaan. Hetkeen ei tarvitse välittää mistään muusta.

Ja kun tarina on luettu, on taas helpottavaa palata tuttuun todellisuuteen.

Kategoria(t): Yleinen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


neljä + = 11