18.6.2013

Mieluummin aikuinen

laituricrocseillakurjenpolvilahis
Vaste, pompitaan!

Anni hyppii tasajalkaa sängyllä ja kiljuu käsittämätöntä lausetta. Mitä vasten pompitaan? Onko tämäkin samaa sarjaa ananasakäämän kanssa: kaikki muut tietävät, minä en. Ihmettelen sitä ääneen.

– Se on pelkästään lapsille ja nuorille, niinku Anni. Ja T ja V. Ja isi. Ei aikusille.
– Onko äiti sitten aikuinen?
– No ON!

Varmistan sen vielä pariin otteeseen – olen perheen ainoa aikuinen. Todennäköisesti koko lähisuvun ainoa. Sulattelen asiaa. Yritän kätkeä pettymyksen ja suhtautua järkevästi. Kuten aikuinen. Äkkiseltään en keksi siinä hyviä puolia, pelkkiä velvoitteita ja vastuuta ja sormen heristelyä, laskujen maksamista, vanhempainiltoja…

Aikuinen käyttäytyy ennalta-arvattavasti, muistuttaa realiteeteista, käskee lopettaa leikit, vie rokotuksiin, syöttää kalaa, nuhtelee tuhmuuksista, kieltää herkut, kertoo noloja juttuja vauva-ajasta. Käyttää Tokmanni-farkkuja… eih! On tylsä, muistelee lapsuuttaan, siivoaa, pyykkää, tykkää hiihdosta. Kuuntelee outoa musiikkia, tanssii hölmösti ja puhuu kirjoista, joista kukaan ei ole kuullut.

Ottaa syliin. Rasvaa ihottuman, etsii puhtaat vaatteet, valikoi terveellisistä ruuista ne mieluisimmat. Tuo kaupasta Muumi-hammastahnaa, lohduttaa jos toinen näkee painajaista tai on paha mieli. Aikuinen on kiinnostunut. Ja oikeudenmukainen. Aikuinen on läsnä.

Ainakin voin yrittää aikuistua arvokkaasti. Enkä noudata tätä. LOL!

Kategoria(t): Yleinen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta kohteessa Mieluummin aikuinen

 1. satu-tyttö sanoo:

  Taitaa olla loppupelissä suhteellisen vähissä ne, jotka ilmoittautuu aikuisiksi (tai sitten olen pyörinyt väärissä piireissä). Jos ei vapaaehtoisia löydy, tiimi valitsee joukostaan aikuisimman vastuunkantajan ja kordinaattorin. Ryhmän hengissäsäilymisen kannalta on aikuisen rooli ensiarvoisen tärkeä. Jos aikuisen toimi on vastenmielinen, epäluonteva tai tulee aikuiselle yllätyksenä (kuten tässä tapauksessa), saattaa aikuisuus alkaa aiheuttaa stressiä ja aikuinen voi tulkita tunteensa keski-iän kriisiksi.
  Näille ”rooliaikuisille” olisi hyväksi pitää sillointällöin ns. omia päiviä, jolloin ko roolin voisi heittää huitsun nevadaan.

  Aidot aikuiset on niitä, jotka on ihan tohkeissaan kun ne saa työpaikalla vetää palaveria ja jotain ihmeprojektia. Ne miettii et oispa täällä töissä enemmän sellasia niinku mä ja lentää Brysseliin, ku kukaan ei jaksa kuunnella. Ne menee kotiin työpäivän päätteeksi ja alkavat tehdä sitä terveellistä ruokaa. Illan ne suunnittelevat vero-, vakuutus- ja pankkiasioita ja laativat exeliä talouden menoista. Saattavat katsoa uutiset ja jonkin ajankohtaisen keskusteluohjelman ja illan päätteksi suunnittelee perheen huomisen päivän, vaatetuksen ja elämän. Ai niin – kävivät lenkillä koiran kanssa.

  Kait tää on tätä alituista välitilaa.
  Mukavaa aikuispäivää :) !

 2. admin sanoo:

  Kiitos tyhjentävästä ja ajatuksia herättävästä tekstistä! Huomaan taas vertaistuen merkityksen. Näin puhuttelevasti aiheesta voi kirjoittaa vain ihminen, joka itsekin on joutunut aikuisuus-kysymykseen äärelle. Jostain oon eri mieltä, kuten että ryhmä valitsisi keskuudestaan aikuisen. Pikemminkin valinta tapahtuu niin, että musiikin loputtua jokainen syöksyy tuolille. Yksi tuoli puuttuu. Se joka ei ehdi istumaan, on aikuinen.

  Muistelen aikuisia omasta lapsuudestani. Esim. veljen luokkakaverin vanhemmat, jotka pyöräilivät kunnollisesti keltaisissa tikkipuvuissaan ja kävivät yhdeksältä nukkumaan. Selkää kylmää, kun tajuan, että olen joutunut tähän viiteryhmään. Roolista on aika vaikea irrotautua. Työpaikallakin satun olemaan vanhin henkilö.

  Mies perheessämme on toki aikuinen, ainakin jos kriteerinä pidetään uutisten katsomista tai verovalituksia… Mutta hänelle on langennut ns. hauskan aikuisen rooli, joka mielestäni on helpompi kantaa. Joka tapauksessa otan aikuisuuden haasteena, josta pyrin irrottautumaan ainakin hetkittäin ja ainakin kesälomalla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


− kaksi = 3