3.2.2013

Hyvin osallistettu

matotyokkarijalat
Laskin hitaasti kymmeneen.

Olin tyhjentämässä tiskikonetta ja Anni avusti kiireen kaupalla. Koko alaritilä tipahti lattialle. Tajusin, että tämä on osallistamista parhaimmillaan. Yritin pitää mölyt mahassani.

Olen samoilla linjoilla Johanna Ahosen kanssa. Parasta tarkoittaen vanhemmat höyläävät jälkikasvunsa tieltä pois kaikki esteet. Se voi johtaa vaikeuksiin tulevaisuudessa, kun vastoinkäymiset ja keljua opoa isommat ongelmat putkahtavat eteen. Tämä koskee tietysti vain hyväosaisia keskivertoperheitä. On koteja, joissa lapset joutuvat ottamaan tarpeettoman suurta vastuuta…

Naurattaaa kun mietin omaa lapsuuttani. Äiti oli osallistamisen mestari. Ei puhettakaan, että olisimme veljen kanssa ihmetelleet tiskirätin käyttötarkoitusta. Hoitelin kauppa-asioita kuusivuotiaana. Olin perillä perunoiden keittoajasta. Eikä siihen tarvittu edes montressoripäiväkotia!

Olenko onnistunut siirtämään eteenpäin osallistamisen ilosanomaa?

Taapero on luontainen osallistuja. Ei tarvitse olla pedagoginen nero saadakseen lapsen innostumaan leipomisesta tai siivouksesta. Tehtäväni on lähinnä hillitä.

Teinit ovatkin sitten asia erikseen. Vanhemman on turha odottaa oma-aloitteisuutta, ellei siihen ole annettu aiemmin valmiuksia. Perheemme nuoret ovat hyvää keskivertoa. Sinnikkään toiston kautta yleensä jotain tapahtuu. Joskus hitaasti. Vastahakoisesti. Viimeistään siinä vaiheessa, kun isä korottaa pohjalaista ääntään. Minä taidan äitipuolena olla loivempi…

Milloin meistä tuli tällaisia? Miksi tästä tarvitsee edes puhua? Kun perhe viettää aikaa yhdessä, taidot siirtyvät luontevasti sukupolvelta toiselle. Joskus myös nuoremmilta vanhemmille. Lapset oppivat, että jokaisen tulee osallistua. Vaikka se ei olisi aina niin hauskaa – ja useinhan yhdessä tekeminen on.

Kategoria(t): Yleinen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta kohteessa Hyvin osallistettu

  1. Luinkin tämän kirjoituksen aikaisemmin. Ennen se ”osallistaminen” tuli luonnostaan. Nykyään sitä pitää opettaa. Mahtava kirjoitus ja paljon paremmin eriteltynä kuin oma vihainen tekstini!

    • admin sanoo:

      Hei,

      kiitos kommentista! Laitoit taas kerran ajattelemaan asiaa, mitä monet tuttavapiirissä ovat ihmetelleet… Ehkä kulttuurimme on muuttunut huomaamatta. Välillä on hyvä pysähtyä miettimään maalaisjärjellä ja antaa nuorisolle vastuuta. Ei se aina ole lasten vika, ettei heille anneta mahdollisuutta osallistua. Joskus kyllä joutuu potkimaankin. ;)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


seitsemän − 1 =