22.8.2013

Päiväunet

kesayoHurraa!

Tunnin puhelun, lattialle tippuneiden silmälasien, parin mustelman ja sietämättömän sähläyksen jälkeen lapsi nukahti. Enkä ehtinyt lukea yhtään Peppi Pitkätossua.

Kolme edellistä vuotta ovat rytmittyneet unien mukaan.

Yö määrittää päivän kulun. Kiukkukohtausten määrän ja keston, äidin silmäalusten sävyn, yleisen jaksamisen ja henkisen ilmapiirin. Valvomiseen tottuu jo raskausaikana, joten siirtymä yöllisiin säätöihin ei ole kovin suuri. Vähitellen valvomiset harvenevat. Yhtenäinen yöuni tuntuu epätodelliselta, mutta siihenkin sopeutuu.

Päiväuni taas on ekstraa, joka antaa äidille oman tuokion. Äitiysloman alussa käytin päivätorkut ulkoiluun, hölkkäsin vaunujen kanssa sitkeästi ylämäkeen. Opin virittämään vankkureiden sadesuojan vasemmalla kädellä. Tutuksi tuli vanha hautausmaa rautaristeineen, kaatuneet puut, kimakka pystykorvan haukku tietyn talon kohdalla. Kuraiset urat halki maantien, räntäsade, ennennäkemättömät kinokset, lumen narskunta kengissä, kerros harsoliinoja kopan päällä.

Sitten keksin blogin. Pää tuulettui toisella tavalla. Jälkeenpäin tutkin muita blogeja ja teki mieli editoida omia tekstejä. Suurimman osan halusin poistaa kokonaan. Toisaalta: moni äiti kahvittelee päiväunien aikaan. Kahvin kanssa nautitaan herkkuja. Ja kaikki mikä pitää minut kaukana pullasta, on hyväksi…

Nyt olen menettämässä saavutetun edun.

Edelleen asetumme vapaapäivinä sänkyyn kirjakasan kanssa. Alan lukea monotonisella äänellä. Lämmin tyttö painautuu kylkeeni ja räplää hiuksia. Kohta puhe alkaa sammaltaa ja silmäni lumpsahtavat kiinni. Tyttö virkistyy ja alkaa hyppiä sängyllä tasajalkaa tai kiskoo silmiäni auki. Kesän reissut ovat sotkeneet päiväjärjestystä ja ikäkin taitaa tehdä tehtävänsä. Mukula ei välttämättä tarvitse päiväunia. Eikä oma hetki päiväunien aikaan ole enää itsestäänselvyys.

Kategoria(t): Yleinen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


+ kuusi = 14