17.2.2013

Pyhä Pietari

talot_lgpeace_lrlamputkadulta_lrverikirkkosisapiha2_lr

Piipahdimme Pietarissa.

Meitä varoiteltiin varkaista ja päähän tippuvista jääpuikoista. Varauduin pahimpaan. Jaoimme rahat moneen paikkaan, kätkimme passit paidan alle. Jätin kotiin avaimet ja paremmat silmälasit. Kun pääsimme perille, pälyilin nenänvartta pitkin valahtaneiden rillien takaa. Hihaan tarrasi miliisi. Olisihan se pitänyt arvata! Miehen varustukseen kuului eristysnauhalla teipattu puolimetrinen pamppu. Sydämellisesti hymyillen hän ohjasi meidät taksijonoon. Paikallista synergiaa?

Kopeiksi odottamani venäläiset olivat ystävällisiä, olut hyvää, kulttuuritarjonta ylenpalttista, rakennukset uskomattomia kultauksineen ja veistoksineen. Kaikkialla oli niin siistiä kuin suurkaupungissa voi olettaa, kerjäläisiä tuskin nimeksi. Loputtomilta tuntuvissa metron liukuportaissa vastaan lipui satoja synkkäilmeisiä karvahattupäitä. Olin unohtanut, miten monenlaisia karvahattuja voi olla. Silloin tuntui hetken Neuvostoliitolta.

Meitä luultiin venäläisiksi. Mieheltä kysyttiin tietä oltuamme perillä puolisen tuntia. Itsevarmasti kuin venäläinen hän vastasi, että voisi kyllä auttaa, jos puhuttaisiin englantia… Aikoinaan valitsin koulussa venäjän C-kieleksi, kun useimmat lukivat saksaa tai ranskaa. Nyt opinnoista oli vähän hyötyäkin. Useimmiten niin, että tervehdin venäjäksi, jota seurasi vastapuolen lumoavasti polveileva repliikki, josta en ymmärtänyt sanaakaan. Seurasi molemminpuoleista pahoittelua ja hataraa kommunikaatioyritystä.

Mies meinasi tilata lounaaksi sieniä. Muuten pärjättiin hyvin.

Venäläiset ovat kulttuurikansaa. Sen huomasi baletissa. Ylelliseen vanhaan rakennukseen lappoi pariskuntia, mammoja, lapsia, opiskelijoita. Suomessa balettiin liitetty elitismi loisti poissaolollaan. Mummot jättivät muovipussinsa huolettomasti narikkaan. Netin kautta varatut paikkamme osoittautuivat erittäin huonoiksi, istuimme sananmukaisesti piippuhyllyllä toiseksi ylimmällä parvella seinän vieressä. Mies ei mahtunut pitämään päätä suorassa. Minä yritin tiirailla Odilen pyörähdyksiä edessä istuvan pariskunnan takaa. Harmaan pystytukan ja punaisen permanentin välisestä suorakaiteesta näki näyttämön oikean laidan. Olosuhteet huomioiden kolme tuntia kului kuin siivillä.

Reilun vuorokauden aikana kävimme Verikirkossa, Venäläisen taiteen museossa, parissa kahvilassa ja ruokapaikassa. Nukuimme pitkään, kävimme aamupalalla, jatkoimme unia… Metrolla ajelu oli naurettavan halpaa (0,70 e), samoin shamppanja (4,60 e/plo). En tiedä, johtuiko negatiivisesta ennakko-odotuksista, mutta Pietarista jäi hyvä mieli. Investoimme loput häälahjarahat parhaaseen tarkoitukseen. Yhdessäoloon. Vaikka Annia oli ikävä heti kun suljimme mummolan oven, tämä irtiotto kannatti tehdä.

Kategoria(t): Yleinen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta kohteessa Pyhä Pietari

 1. Satu-tyttö sanoo:

  Hahaa, ehkä tuo silmälasihomma oli pientä liiottelua :) . Miä taisin saada meidän reissulla kyllä aika skitson (lue terveen varovainen) maineen. Olin ainut joka piilotti rahat ja passin kaulapussiin ja käyttäydyin ylisuojelevasti viisumin ja hotellin avaimen suhteen.
  Mehän istuttiin huippupaikoilla ”hyllyn” reunalla baletissa, että oikein huimasi.
  Mutta eikö vaan oo kiva asuu täällä Suomessa?
  Kiva kun selvisitte takas.

 2. admin sanoo:

  Ajattelin, että käsilaukun mukana menee silmälasit! :) Samasta syystä valikoin meikkejäkin mukaan. Pietarista varoitteli kaikki, myös venäläinen taitisvalmentaja… Oon yleensä varovainen ja siitä huolimatta hillot on kerran viety, Saksassa.

  Parvella kannattaa olla siinä reunalla. Tajusin nyt. Mutta meillä oli säästöbudjetti ja yritin varata edullisia lippuja. En hahmottanu kuvasta lopullista sijaintia. :)

  Pietarissa suurin kulttuurishokki oli ihmisten ystävällisyys. En ollu yhtään varautunu! Imatran kaupoissa varpaille tallovat kotkat on eri maata… Venäjä voi turistille näyttäytyä helppona ja siistinä. Todellisuus on tietysti erilainen. Mutta kaikissa paikoissa on hyvät puolensa. Venäjällä kulttuuri ja sen arvostus, vieraanvaraisuus, joka ei ole amerikkalaista pepsodenttia.

  Oon tietysti jäävi sanomaan. Mulla oli hauskaa jopa Överkalixissa ja päädyin Varkauteen asumaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


1 × = yhdeksän