13.6.2013

Pyykkipäivä

tuolikesavaahtera5Puhtaan pyykin tuoksu…

Tohtorisnainen etsi pyykkikasasta päällepantavaa. Ihmetteli toisia, jotka suunnittelevat pukeutumisensa etukäteen. Tietty kansanosa kun viikkaa ja silittää vaatteet valmiiksi seuraavaa päivää, ehkä koko viikkoa varten.

Minä valitsen aamulla farkuista puhtaimmat. Nostan vasemmalla kädellä käsilaukkuun T-paidan sekä rintaliivit, jotka vaihdan töissä. Päälle laitan sporttiliivit ja teknisen paidan. Sateella survon farkutkin laukkuun ja silloin jalkaan päätyvät Erätukun ”goretex”-housut kokoa XS. Ne menevät vielä kiinni, kun hengitän sisääpäin. Lahkeet ovat liian lyhyet. Kumisaappaissa se ei haittaa.

Pyykkikorimetodi on minullekin tuttu: on luonnollista, että suosikkipaita on pyykissä. Se ainoa, joka saattaisi näyttää siedettävältä palaverissa. Pusero ehkä odottaa toisia samankaltaisia päästäkseen koneeseen, tai ehkä se on vain epähuomiossa jäänyt unhoon. Paidan päälle pyykkikoriin on viskattu kurahousut, hikiset puunkaatokamppeet, bensankatkuiset farkut. Paitani on imenyt vaikutteita näistä kaikista. Mieluummin lähtisin napasillani, kuin kiskoisin ylle tuon aromikkaan tekstiilin.

Eilen heitin lenkkivaatteita likapyykkiin, kun vastaan pöllähti sanoinkuvaamton löyhkä. Roikotin trikoita peukalo-etusormi pihtiotteessa perääntyen varovasti kohti ova. Ammoniakin kaltainen lemahdus ei heti tuonut mitään mieleen. Ei se näyttänyt räjähtävänkään. Lähempi tarkastelu paljasti, että tuoksun alkulähde oli huppari. Rankkasade yllätti maanantaina teinin, joka pyöritti imukykyisen hupparin palloksi ja tiivisti komeuden pyykkikorin kannella. Kosteus oli absorboitunut koko pyykkikorin sisältöön.

Vielä pari päivää ja korissa olisi ollut elämää.

Miten on mahdollista, että en kurkistanut tänne kokonaiseen kahteen päivään? Maanantaina en käynyt edes salilla. Töiden jälkeen seisoin pihalla tumput suorina toteamassa, kuinka mies laittoi kiveyksiä kukkapenkkiin… Tiistaina taas painuin töistä suoraan jumppaan ja kotiin pyöräiltyäni (seitsemän jälkeen) paiskasin vaatteet pesukoneeseen.

Taloudessamme vaatehuolto on järkeistetty. Perheenjäsenet laittavat itse likaiset vaatteet pyykkikoriin. Jokainen yrittää muistaa poistaa taskuista kynät, korvanapit, puhelimet, rahat, karkit… Tehtävä on vaativa, mutta onnistuu useimmiten. Pyykkääjä taas lajittelee pyykit, kaivelee taskut, purkaa sukka-kalsari-sukkahousu -mytyt, pesee vaatteet oikealla ohjelmalla ja ripustaa ne pesun jälkeen. Osa pyykeistä kuivataan kuivurissa, osa kuivataan hengarissa, jotkut harvat suoristellaan silitysraudalla. Puhdas ja kuiva vaate laitetaan nimellä varustettuun puhtaan pyykin laatikkoon. Metrin korkuisista huojuvista pinoista päätellen haastavin vaihe onkin kiikuttaa puhtaat vaatteet omille paikoilleen.

Pyykkääjä olen minä. Tänään koko pyykkikorin sisältö pesuohjeista piittaamatta sai 60°C käsittelyn. Kolme koneellista. Se ainakin varmisti, ettei paitani tuoksu ummehtuneelta.

Kategoria(t): Yleinen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta kohteessa Pyykkipäivä

  1. Ipe sanoo:

    Hmm. Voiskohan tota jo noinkin pitkälle hienosti organisoitua pyykkäystä vieläkin tehostaa – jos lajittelu tapahtuis jo pyykkien jättövaiheessa: 1. erittäin likaiset/märät vaatteet 2. tummat 3. vaaleat 4. kirjot. Onnistuisko? Meillä tytär purnaa joskus ’sie et oo taas pessy pyykkiä’… ja jos oikein ajatellaan niin pyykkikone hurraa ehkä 1-2 krt viikossa? Silti me kuljetaan kyllä ihan ihmisten näköisinä :) Mutta pyykättävää tulee huomattavasti vähemmän kahden ihmisen taloudessa.

  2. admin sanoo:

    Meillä oli aiemmin valkoiset ja kirjopyykki eri koreissa, mutta se meni liian mutkikkaaksi. Erilliset pyykkipisteet vie tilaakin. Toisessa kodissa pestään kaikki pyykki sekaisin, niin täälläkin ennen. Tässä taas esimerkki siitä, miten uusperheissä erilaiset kulttuurit törmäävät. :D

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


+ kaksi = 8