11.5.2013

Rippikuva

kevat
”Sinä näytät ihan sinulta”.

Anni katsoo rippikuvaani. Hymyilen 15-vuotiaana valoa vasten, ruusuinen puska nenän edessä. Ja koko elämä, näin jälkikäteen ajateltuna. Kuvan tytöllä ei ole meikkiä. Aurinko on ruskettanut silkoiset kasvot ja vaalentanut lapaluille laskeutuvat hiukset. Yö oli nukuttu papiljoteissa, mutta studiossa kiharat olivat jo suoristuneet. Hammasraudat poistettiin pari viikkoa aiemmin. Varovainen hymy-yritys.

Siitä on jo melkein 30 vuotta!

Ulkonäössä ajan kulun huomaa. Silloin kaikki meni omalla painollaan, hampaat pysyivät valkeina ja iho sileänä. Kaikki oli juuri pakasta vedettyä. Silti olin tyytymätön; paksut jalat, vääränlainen nenä. Tukka ei ottanut 1980-luvun asentoja.

Tulee mieleen saippuafirman mainospätkä. Kuinka paljon aikaa käytämme sen murehtimiseen, mikä on pielessä?

Nelikymppisenä mikään ei ole enää itsestäänselvää. Ominaisuudet vähenevät ja heikkenevät yksi kerrallaan. Siristelystä silmäkulmiin muodostuvat uurteet kuin joenuomat. Hampaat vaatisivat tyyriin valkaisun. Rinnat painuvat maata kohti. Kädet alkavat näyttää äitini käsiltä…

Ja äidin kädet ne ovatkin.

Annin kommentti liikuttaa. Tyttö tunnistaa minut yhä rippikuvasta. Tyyli on jämähtänyt kasarivuosiin? Väkerryksistä huolimatta tukkakin pyrkii alkuperäiseen kuosiin. Tai ehkä lapsi näkee vanhassa kuvassa jotain olennaista. Jotain, mikä pysyy vuosista huolimatta. Pakkaus rapistuu, mutta sisin säilyy ja jalostuu. Toivottavasti minut tunnistaa rippikuvasta vielä mummonakin.

Kategoria(t): Yleinen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaus kohteessa Rippikuva

  1. admin sanoo:

    Pienoinen laskuvirhe, rippukuvasta ei sentään ole 35 vuotta. ;) Korjasin tekstiin myöhemmin…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


viisi + 9 =