29.11.2012

Toipilaspäiviä


”Onko lapsi oma?”

Meitä kehotettiin saapumaan terveysasemalle. Lääkkeestä huolimatta Annin kuume ei suostunut pysymään alle 40 C:n. Torstai-iltana päivystyksessä on rauhallista ja saamme hyvää palvelua. Äkkilähtö ja nukkumattomuus nollaavat yhtäkkiä muistini. En saa palautettua mieleen lapsen sosiaaliturvatunnuksen loppuosaa. Tai tiedän kyllä merkit, mutta en järjestystä.

Kannattelen sylissä väsymyksestä retkottavaa tyttöä ja isoa Baby Born-nukkea, jonka potilas halusi mukaan lääkärireissulle. Pipo hiostaa päätäni ja paksu takki hankaloittaa liikkumista. Kela-kortti löytyisi lompakosta hoitolaukun pohjalta, mutta kaikki raajani on varattu muuhun toimintaan.

Tuolla hetkellä muistan kyllä paljon muuta. Pankkikortin tunnusluvun, työpaikan ovikoodin, kaikkien perheenjäsenten syntymäajat, äidin työpaikan vanhan numeron, miehen sukulaisten syntymäajat… Muistan Annin syntymäpäivän, mitä minulla oli päällä, miten aurinko paistoi verhojen takaa, sireenit jo kukkivat, mukavan lääkäriharjoittelijan ja sen, että oli torstai ja kello vähän vaille 10.

Mutta lapsen synnyttäminen, se ei auta minua muistamaan hänen sosiaaliturvatunnustaan. Aivan yhtä sekavasti mieleen palautuvat teinien kriittiset lukemat.

”Oma on” vastaan, suostumatta potemaan huonoa omatuntoa. Hyvän äitiyden kriteerit ovat jossain muualla, eivät yhteiskunnan arpomissa numeroissa. Kohta mies tulee kanssamme lääkärin vastaanotolle. Taaperon suuhun ruiskutetaan mikstuuraa, joka laskee kuumeen nopeasti. Potilas saa kaksi tarraa moitteettomasta yhteistyöstä. Palaamme kotiin taas yhtä kokemusta rikkaampina.

Kategoria(t): Yleinen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta kohteessa Toipilaspäiviä

 1. Ipe sanoo:

  Kuvista päätelleen Anni on selävsti nukeillaleikkijä-tyyppiä? Itse olin kans pienenä kova tyttö leikkimään nukeilla. Niillä oli nimet ja juttelin niille ääneen. Hyvinki pitkään muistaakseni leikin nukeilla, koululaisenakin vielä. Oma tyttö sen sijaan ei ollut nukke-ihmisiä lapsena. Nukkeleikit ei napanneet yhtään. Jotain kotileikkiä, kokkausta tms. oli. Mutta eniten tyttö väkersi palikoilla, duploilla, sittemmin legoilla, muovailuvahalla ja piirsi ja väritti. Värittäminen tuli hyvin varhain kuvioihin mukaan ja se oli tytön lempipuuhaa. Poika leikki niinikään tytön kanssa (pikkuveljenä) palikoilla ja legoilla, mutta turhautui muovailuvahahommissa helposti. Sittemmin kuvioihin tuli Bratzit, jotka olivat kova juttu tytölle tietyssä iässä. Tamagotchit ja muut virtuaalilemmikit.

  Kirjat ja tietokonepelit ovat juttuja joiden parissa nämä lapset ovat kasvaneet. Muumi- ym. tietsikkapelejä naputtelivat kahdestaan vierekkäin isossa työtuolissa aina 3-4 -vuotiaista saakka. Kirjoja kannettiin kirjastosta viikottain ja loikoiltiin parisängyllä ja luettiin ääneen.

  Omassa lapsuudessa leikittiin barbeilla ja kiiltokuvilla sekä paperinukeilla. Tarravihkojen täyttäminen olikin omallakin tytöllä jossain vaiheessa mieluisaa puuhaa.

  • admin sanoo:

   Joo, Anni tykkää leikkiä nukeilla. Tässä vaiheessa kaikki nuket on vaan ”vauvoja” ja tyttö hoitaa niitä. Viimeisimmät kuvat on retkeltä, johon lähdettiin keittiöstä Hilman vanhalla Nalle Puh -junalla. Syötiin eväät olohuoneessa, käytiin uimassa ja lopulta päädyttiin ottamaan aurinkoa olohuoneen matolle. Kaikilla oli omat pyyhkeet lattialla, Anni huolehti yksityiskohtia myöten. Tyttö tilas minut ottamaan valokuvia.

   Muuten palikka- ja legoleikit on suosittuja, samoin piirtäminen jossain määrin. Pienestä asti tyär on laulanu paljon ja nytkin sepustaa omia tarinoita laulun muodossa. Kuperkeikat ja piruetit sun muut liikuntaleikit on ihan pop ja tavalliset kotityötkin. Kirjoja luetaan, mutta suosituimpia on koirankorville luetut Nalle Puh -lehdet, jotka osaan jo ulkoa etu- ja takaperin.

   Oon joskus väsänny teidän lasten kanssa legoilla ja muovailuvahoilla. :D Oliko V & A muuten innostuneita musiikista, soittivatko mitään? Leikki- ym. juttu olis mielenkiintoinen aihe blogiinkin, pitääpä katella.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


4 − = kolme