7.4.2013

Vaihteeksi liha-asiaa…

kahvia
”Liha on kuin purkkaa”, iloitsee pieni.

Niin teurastajan tytär kuin olenkin, lihankäsittelytaitoni on onnetonta. Jauheliha variaatioineen kuuluu lapsiperheen arkeen, halusi tai ei. Siihen se sitten jääkin. Käsittelyssäni pihvit muuttuvat kengänpohjiksi, kokonaiset lihat sitkeiksi käntyiksi. Jos yritän mediumia, järsin tekelettä pohtien salmonellaa ja sisäloisia.

Teininä itseluottamukseni oli vielä tallella. Pilkoin kokonaisen kanan keittokirjan kaavakuvien perusteella. Homma näytti lapsellisen yksinkertaiselta, mutta käytännössä kylmän kanan käsittely oli öklöttävämpää kuin osasin kuvitella. Lopulta löin kanaparan tuhotut osat sellaisenaan uunivuokaan.

Olen nähnyt, kuinka kokonainen hirvi muuttuu osaavissa käsissä tummanpunaisiksi paloiksi, joista valmistuu mitä herkullisempia aterioita. Kerran minut kutsuttiin kylään, jossa emäntä oli valmistanut kasvattamastaan porsaasta kaikkea mahdollista maksalaatikosta lähtien. Tämä vastaa käsitystäni eettisestä lihantuotannosta: eläin saa viettää suhteellisen vapaata elämää, syödä kunnollista sapuskaa ja kuopia maata ulkona. Lopulta se päätyy lautaselle huolellisesti valmistettuna.

Nykyään olen vieraantunut lihasta. Ehkä juuri osaamattomuuteni vuoksi. Ravintolassakin valitsen mieluiten kalaa tai kanaa. Kunnes maistan kyläpaikassa hyvin haudutettua… jotain. Samanlaista tekisi mieli kokeilla kotonakin.

Pääsiäisreissun inspiroimana päätin nostaa kokkauksen uudelle tasolle. Valitsin kaupasta kokonaisen lihaköntin. Asiaa sen enempää pohtimatta kärryyn päätyi viljaporsaan uunifile. Ulko- vai sisä-, ei mitään tietoa. Liha oli paistovalmis, parjattuine valmiine marinadeineen. Tätä en pysty sössimään. Päättelin, että salaisuus on riittävä paistoaika ja tökkäsin porsaan uuniin, samalle vadille juuresten kanssa.

Pari tuntia odottelua, pottujen keittoa. Mittari näytti 95 °C, kun ohjeen mukaan 80 °C olisi ollut kypsä. Leikattuani lihaa siivuiksi kädet kyynärpäitä myöten rasvassa, totesin että en onnistunut tälläkään kertaa. Lihasta tuli sitkeää, suolaista ja ainakin 1/4 siitä oli silkkaa laardia. Ruokalaji ei nostattanut innostuksen aaltoja perheen keskuudessa. Itse söin lähinnä lantuista koostuvaa juuressekoitusta, millä oli oma vaikutuksensa parisuhteen dynamiikkaan.

Kategoria(t): Yleinen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta kohteessa Vaihteeksi liha-asiaa…

  1. satu-tyttö sanoo:

    Aloita jostain helposta (lue kallis), sisäfile, vaikka possun niin ei oo niin kallis. Ota liha lämpimään hyvissä ajoin, noin tuntia ennen, siivuta poikkisyin, mausta suolalla ja pippurilla, unohda valmiit marinaadit, niissä on kaikkea turhaa ja liikaa ja ne vaan palaa pannulle (hätätilassa käy), paistamiseen voita ja öljyä, kuuma pannu (toinen tärkee asia sen lisäksi et liha on lämmin). Kypsyyden oppii tekemällä, riippuu pannusta ja lihasta. Possu kandee vetää kypsäksi. Uunissa voi esim sen possunfileen paistaa hyvin, kannattaa paistaa pannulla ensin ”pinnat kii” ja uuniin lisätä mitä mielii. Yleensäottaen uunilihat on mun mielestä haastavempia, menee herkästi mauttomaksi kumiksi tai kuivaksi.
    Älä luovuta, kyllä saat vielä lihat onnistumaan. Tosin lihansyönti loppuu lähitulevaisuudessa kokonaan, eli se ei oo kovin trendikästä…. mut ehkä sitä kantsii nyt harrastaa ku vielä voi. Ja joo, nauta, possu, kana tai lammas, jolla on ollu nimi ja jota on pidetty kaverina maistuu ihan yhtä hyvältä, jollei paremmalta kuin kasvoton karja.

  2. admin sanoo:

    Konkreettisia neuvoja! Kiitos! Teillä sapuskat on aina olleet hyviä. On totta, että liha alkaa olla last season. Vähän kuin muovi. Haluaisin kuitenkin rajoittaa lihaa mieluummin eettisistä tai ekologisista syistä kuin siksi, että en osaa valmistaa sitä… Punaviinin kanssa liha sopii parhaiten.

    Töiden kautta pääsin tutustumaan nykypäivän lihantuotantoon. Oli aika hämmentävää. Ja toisaalta rohkaisevaa, on ihmisiä jotka suhtautuu asiaan kunnianhimoisesti ja eläimistä huolehtien. Mutta jokaisen aikuisen lihansyöjän olis hyvä tiedostaa, mistä kinkku on peräisin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


yhdeksän + 9 =