15.12.2013

Valmistautumista…

advnttonimikeksitkoiranputketvalo
Kolmas adventti.

Kaksi kertaa vuodessa haluaisin ajan hidastuvan: ennen juhannusta ja ennen joulua. Nauttisin tunnelmasta, väreistä ja tuoksuista. Kävelisin metsäreunaa ja tuijottaisin taivaanrantaa. Ottaisin lumihiutaleen kielelle ja antaisin sen sulaa. Letittäisin tytön tukkaa kynttilänvalossa kuten äiti ja mummo.

Tapahtuu juuri päinvastoin. Tahti kiihtyy. Valmistelemme, pakkaamme, paperoimme, pyykkäämme, postitamme, kyläilemme, parturoimme, leivomme, pakastamme, soittelemme, tekstaamme, kirjoitamme. Pohjanmaa, Karjala, Savo. Kiitävi aika vierähtävät vuodet.

Ohjelmassa ei ole yksiäkään pikkujouluja. Silmäillessäni uupuneita Facebook-päivityksiä tajuan, että olen säästynyt paljolta. Ei tarvitse miettiä mitä laitan päälle, kuka tulee lapsenvahdiksi, ei ole syytä laihtua tai laittaa tukkaa. Eikä tarvitse surra menetettyä seuraavaa päivää.

Juoksen jumppaan, kun vielä ehdin.

Äiti puolisoineen kävi kylässä. Miehet raahasivat metsästä valtavan tuulenkaadon apunaan Belarus ja fysiikan lait. Kävimme ihmettelemässä potkurein, ajelimme yli kirskuvien kivien. Poimimme risuista kimput. Lumet tulivat, menivät, satoi vettä, joka jäätyi ja satoi taas lunta. Näin tähdenlennon ja muistin Edith Södergranin.

Saimme nauttia hetken auringostakin. Typykkä nosti Iso Vauvan ikkunaan katsomaan. En tiedä pääseekö vauva mukaan lentokoneeseen. Se haluaisi, mutta ehkä otetaan toinen, vähän pienempi vauva. Varmuuden vuoksi pakkaamme mukaan yhdet housuvaipat. Vauvalle tai jollekin muulle. Ei niitä ole vuoteen käytetty, mutta kuitenkin.

Mitä joulupukki tekee huomatessaan, että emme olekaan aattona kotona. Saako joku muu lahjat? Ehtiikö oikea pukki etelään? Vai jättäisikö lahjat johonkin, esimerkiksi varastoon? Tytöt leipoivat pipareita, T teki pienen mökin. Katolla on kukka ja maassa nurmea.

Kategoria(t): Yleinen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


1 + = yhdeksän