25.10.2013

Varhaiskasvatussuunnitelmaa

pikkukokki

”Luottavainen, rauhallinen, tasapainoinen. Iloinen. Noudattaa ohjeita.”

Kiukuttelua ei mainita. Pieni noudattaa päiväkodin sääntöjä kuuliaisesti, toisin kuin kodin. Ymmärrän hyvin, ihmisten ilmoilla tekee mieli vastata yhteisön odotuksiin. Kerätä tarroja korttiin…

”Tulee toimeen kaikkien kanssa.”

Hetkinen! Ovatko kääröt vaihtuneet sairaalassa? Voiko lapseni tulla toimeen kaikkien kanssa? Saan vahvistusta Annin omahoitajalta. Tyttö toimii sujuvasti ryhmässä, pitää puolensa, mutta huomioi myös muut. Keskustelupäivänä typykkä oli antanut kipostaan helmiä kaverille, jolta omat olivat pääseet loppumaan. Olen ylpeä ja iloinen. (Ja tunnen vastustamatonta tarvetta koputtaa päiväkodin puista pöytälevyä.)

Seuraavalla viikolla osa tarhan porukasta on lomalla. Maanantai menee hyvin. Tiistaiaamuna tyttö kieltäytyy menemästä hoitoon. Uusi täti on tyhmä. Kaikkien kanssa toimeen tuleva tyttäreni enää koskaan halua mennä päiväkotiin. Pahinta on, että uusi täti on valvomassa päiväunia. Vieras naama ilmestyy eteen kesken painajaisten.

Täti häviää parin päivän päästä, mutta aamut toistuvat samanlaisina. Heti herättyään mukula alkaa hokea sijaisen nimeä kauhun vallassa. Kieltäytyy kaikesta yhteistyöstä. Uhma on palannut takaisin täydessä kukoistuksessaan. Poltalta heittäydytään lattialle housut nilkoissa. Vaatteet saan pukea lattialla retkottavan makaroonin päälle. Pihalla energia palautuu ja ärhäkkä prinsessa sätkii vastaan. Polkiessani ylämäkeen hiki kihoaa otsalle. Toiselta puolelta sadevesi tippuu niskaan. Koululaiset luovat meihin säikähtäneitä silmäyksiä. Itku raikuu kilometrien päähän. Perillä jätämme pitkät ja kyyneleiset jäähyväiset. Viimeinen näky on lasioveen litistyvä pienen tytön poski.

Yritän työstää ongelmaa ja keskustella, myös päiväkodissa. En saa vastakaikua. Täti on tyhmä ja pelottava ja ilmestyy varmasti taas joku päivä pilaamaan leikit ja unet. Alan sopeutua tilanteeseen. Menee tämä näinkin. Kotiin tullessa kaikki on kuitenkin aina hyvin. Ruoka ja uni maistuvat, leikki sujuu.

Eilen töiden jälkeen typykkä juoksi ovelle vastaan. Yhtä hymyä päästä varpaisiin. Päivä oli mennyt tosi hienosti! Paras kaveri oli palannut lomalta. Tärkeä ihminen puuttui ja vieras tuli tilalle. Se riitti suistamaan pienen ihmisen maailman raiteiltaan.

Kategoria(t): Yleinen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


+ kaksi = 10